Tarinamme

Huhdasjärven ekologinen kulttuurikylä 


Huhdasjärven kylän kansakoulu aloitti toimintansa syyskuussa 1900. Aluksi koulu toimi vuokralla Siltasen talossa eli kylän keskeltä vieläkin löytyvässä talossa, entisessä Pölkkytuvassa. Koulurakennuksen rakentamispäätös oli tehty jo aiemmin joulukuussa 1899 ja uusi koulutalo, käsittäen yläluokan, eteisen (nykyiset koulumuseon tilat), käsityöhuoneen (nykyisen keittiön) ja opettajan asunnon, valmistui syksyksi 1903. Koulun tonttipaikka oli määrätty kuntakokouksessa ja rakennushirret tuotiin talkoilla talojen toimesta rakennuspaikalle. Koulu oli hirsiseinäinen vuoteen 1907, jolloin vuorauslaudoitus naulattiin paikalleen.

Oppilavelvollisuuslaki säädettiin vuonna 1921, mutta koulupakko astui Huhdasjärvellä voimaan vasta 1930. Koulu oli muuttunut 2-opettajaiseksi jo vuonna 1924 ja alakoulu toimi aluksi vuokralla Sulkavan talossa Huhdasjärven rannalla. Lopulta vuonna 1936 koulurakennusta laajennettiin lisäsiivellä, johon tulivat tilat alakoululle sekä toinen opettajan asunto. Tällä kertaa hirret tuotiin kunnan omasta metsästä Paljakasta. Vanhan osan pärekatto purettiin rakentamisen yhteydessä ja koko rakennukseen laitettiin peltikatto.

Vuosien varrella taloa ja sen ympäristöä korjailtiin ja muokattiin tarpeen mukaan. 1909 rakennettiin kaivo joenrannan lähteeseen, 1913 rakennettiin kellari ja 1948 uusi sauna. Vuosi 1957 toi koululle sähköt, joka oli koko kylälle suuri asia. Koulurakennusta peruskorjattiin vuonna 1965 ja talo muuttui melkoisesti niin sisältä kuin ulkoakin. Ikkunat, ovet, lattiat ja laipiot uusittiin. Suuret pönttöuunit purettiin ja tilalle laitettiin keskuslämmitys. Vuonna 1978 rakennettiin alaluokan alla oleviin kellaritiloihin oppilassuihkut ja sauna, ja vasta vuonna 1990 rakennettiin oppilaille eteistilaan sisävessat sekä ostettiin pulpetit vanhojen kahdenistuttavien tilalle. Vuonna 1990 paloi myös vanha ulkorakennus, jossa oli tiettävästi pidetty erään vanhan opettajan sikoja, ja vakuutusrahoilla saatiin rakennettua tilalle nykyinen ulkorakennus. Oppilasmäärät olivat suurimmillaan vuosina 1955-57, jolloin koulussa opiskeli parhaimmillaan yli 70 oppilasta. Näiden suurten ikäluokkien jälkeen oppilasmäärät hiipuivat pikkuhiljaa, kunnes Jaalan kunta päätti lakkauttaa Huhdasjärven koulun toiminnan vuonna 1996.

Koulun lakkauttamisen jälkeen talossa aloitti toimintansa Huhdasjärven Pienyritysosuuskunta. Se remontoi ja ylläpiti rakennusta pienin resurssein ja lähinnä talkoovoimin, ja lopulta talo saatiin lunastettua Jaalan kunnalta osuuskunnalle. Toiminta kuitenkin hiipui väen ikääntyessä. Syksyllä 2011 Huhdasjärven vanhan koulun lunasti sen ylläpitoa varten perustettu, yleishyödyllinen Huhdasjärven Kyläosuuskunta. Talo nimettiin Huhdasjärven Kylätaloksi ja sen elämässä alkoi uusi, jänittävä aikakausi!


Lähteet: "Huhdasjärvi-Vesala Kyläkirja" (Valkealan Paino Ky, Valkeala, 1995) sekä Kari Tuomi.


HUHDASJÄRVEN KYLÄTALO

Mäntyharjuntie 1641, Kouvola 

kylatalo.huhdasjarvi@gmail.com

​puh: 050 5994787

Seuraa meitä:

InstagramFacebook